Loading...
Regels mantelzorgwoning

Vergunningvrij plaatsen

Bestaand bouwwerk bij een woning

Mantelzorg en regelgeving

Sinds 1 november 2014 is het plaatsen van mantelzorgwoningen in de regel vergunningvrij. Goed nieuws voor mantelzorgers, die daarvoor soms jarenlang bezig waren met het nemen van bureaucratische drempels. Tijd die er vaak juist niet was. De nieuwe regels passen ook beter bij de visie van het huidige kabinet, die ouderen zo lang mogelijk thuis wil laten wonen. Maar is alles nu zomaar toegestaan bij de plaatsing van een mantelzorgwoning?

Aanbouw of een vrijstaande woning

Volgens het nieuwe Besluit Omgevingsrecht maakt het niet uit of het bestaande woonhuis wordt voorzien van een aanbouw of dat er in de tuin een vrijstaande mantelzorgwoning wordt geplaatst. In alle gevallen mag het bouwwerk maximaal 3 meter hoog zijn, met een nokhoogte van maximaal 5 meter.

De woning mag een zolder hebben, maar er mag alleen op de begane grond gewoond worden. Daar moeten de keuken, woonkamer, slaapkamer en badkamer zich ook bevinden. Hoe groot het oppervlak van de mantelzorgruimte mag worden, hangt af van de grootte van het perceel en de eventuele aanwezigheid van andere bouwwerken. De afstand van de mantelzorgwoning tot de openbare ruimte moet ten minste 1 meter zijn.

Andere regels door mantelzorg

Het verlenen en ontvangen van mantelzorg heeft ook gevolgen voor de toepassing van andere regels. U kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met een andere berekening van inkomens en toeslagen. Dit geldt voor de zorgverlener en de zorgontvanger.

Zie voor meer informatie de publicatie “mantelzorgwoningen, vragen en antwoorden” van de ministeries van VWS, BZK en IenM en de VNG.