Loading...
Mantelzorger

Mantelzorg. En nu?

Mantelzorgers zijn van grote maatschappelijke waarde.

Hoe gaat u om met mantelzorg?

Als er iemand in uw omgeving ziek of hulpbehoevend wordt, dan heeft dat invloed op uw eigen leven. Stelt u misschien uzelf de vraag: ben ik mantelzorger?

Als beginnend mantelzorger komt er mogelijk veel op u af. Ook kent u vaak de mogelijkheden niet. Wanneer er in uw omgeving iemand ziek wordt dan komt er veel op u af. Welke regelingen zijn er? Hoe regel ik het om mijn werk? Waar kan ik terecht voor steun en informatie? Waar moet ik aan denken?

Zorgt u langdurig en onbetaald voor een hulpbehoevende persoon uit uw omgeving. Bijvoorbeeld u zoon, man, buur of vriend? Dan ben u mantelzorger. En daarmee sta u niet alleen, want Nederland telt zo'n 4,4 miljoen mantelzorgers.

Wij hebben voor u enkele tips voor beginnende mantelzorgers op een rij gezet.

Als u voor een ander zorgt, vergeet dan vooral ook niet voor uzelf te zorgen

Dit lijkt een open deur, maar blijkt een valkuil te zijn van veel mantelzorgers. De zorg voor de naaste staat voorop. Toch is het belangrijk om ook aan uzelf te denken. En tijd voor uzelf te hebben. Bedenk dus hoe u de zorg wilt invullen en behoud zo de eigen regie.

Vraag uw omgeving om hulp

Om hulp vragen vinden mantelzorgers vaak lastig, dat horen we elke keer weer. Toch begint hulp krijgen bij hulp vragen. Mensen zijn vaak graag bereid om te helpen. Geef daarom concreet aan waar u behoefte aan heeft. Dat kan zijn een luisterend oor, maar ook het doen van een boodschap. Kleine dingen kunnen al een grote verschil maken.

Vraag hulp en ondersteuning bij de juiste instanties

De gemeente waar de degene voor wie u zorgt woont is verantwoordelijk voor de ondersteuning en waardering van mantelzorgers. Daarnaast zijn overal in het land lokale en regionale ondersteuningsorganisaties. Zij geven informatie, advies en steun. Maar zijn er ook voor een luisterend oor.

Onderzoek de financiële mogelijkheden

Zorgen voor een naaste kan ook extra kosten met zich meebrengen. Denk aan zorgkosten, maar ook reiskosten en telefoonkosten. De overheid biedt verschillende tegemoetkomingen en vrijstellingen.

Geldzaken

Praat erover met uw leidinggevende en uw collega's. Steeds meer organisaties werken mantelzorgvriendelijk. Ook hier begint het met bespreekbaar maken. Vertel uw leidinggevende en collega’s over uw situatie thuis, zodat zij begrip krijgen voor uw situatie. Daarnaast zijn er verschillende verlofregelingen.